Er zijn verschillende goede redenen om aan pensioensparen te doen. Zeker als je weet dat het gemiddeld pensioen van de Belgen aan de lage kant ligt en het leven alsmaar duurder wordt.

Een eerste reden is dat het bijeengespaard kapitaal nodig is om wat extra marge te hebben wanneer je op pensioen gaat.  In een studie van  een Belgische verzekeraar, bij 1025 Belgen einde 2021, is er volgens de respondenten een maandelijks wettelijk pensioen van 1.800 euro netto nodig. Om een luxueus leven te kunnen leiden stijgt dit bedrag naar 3.000 euro. Om te vermijden dat iemand in armoede belandt, is er volgens de Belgen 1.000 euro per maand nodig. Voor de essentiële zaken stijgt dat naar 1.200 euro. Het gemiddelde van het bedrag dat de Belgen opgeven om een comfortabel leven te leiden en dat om essentiële zaken te kunnen betalen, is net 1.500 euro. Dat is het bedrag dat de overheid nastreeft als minimumpensioen na een volledige carrière. Op het moment van de ondervraging was er nog geen energiecrisis en een inflatie van 11%.

Met andere woorden, er bestaat zeker en vast nog een ’gap’ tussen wat men nodig heeft en wat men van de overheid krijgt.  En daar brengt het pensioensparen enigszins soelaas.

De belastingvriendelijkheid

Een tweede reden is de belastingvriendelijkheid. Tussen je 18de tot en met het jaar waarin je 64 wordt, mag je geld storten. De overheid moedigt het pensioensparen ook aan. Een storting van hoogstens 990 euro geeft je recht op een belastingvermindering van 30% van het gestorte bedrag. Stort je een bedrag tussen 990 euro en 1.270 euro, dan zakt het fiscale voordeel tot 25%. Wie 990 euro stort, moet 297 euro minder belastingen betalen. Wie 1.270 euro stort, moet 317,50 euro minder ophoesten.. Op het einde van de rit is er een anticipatieve belasting van 8 procent op het gespaard kapitaal. Bovendien is het pensioensparen te combineren met andere fiscaalvriendelijke formules zoals het lange termijnsparen  het  en het vrij aanvullend pensioen voor particulieren. Wie hier de juiste formules uitzoekt kan als gezin of zelfstandige enkele duizenden euro’s belastingen besparen.

Alternatief voor het spaarboekje

Een tenslotte – een derde reden – is het pensioensparen een alternatief voor het geld op het spaarboekje, Het voordeel van een verzekeringsmaatschappij is dat je kan kiezen tussen formule met een gewaarborgde rente (Tak 21)of een beleggingsfonds met meer risico (Tak 23). Ten slotte bestaan er ook zogenaamde tak44-verzekeringen. In dat geval combineer je een tak21-formule en een tak23-formule. Dit laat je toe om tijdens je loopbaan over te stappen van de ene naar de andere aanpak.  Bovendien is  het kapitaal op een tak21-pensioenspaarverzekering tot 100.000 euro gewaarborgd door de overheid in geval van een faillissement van de verzekeringsmaatschappij.

Conclusie: Het is inderdaad zinvol om aan pensioensparen te doen. Wel één belangrijke tip: hoe vroeger je er aan begin, hoe beter. Stel dat je in totaal 20 jaar van je pensioen kunt genieten. Dan heb je na 20 jaar pensioensparen elke maand ongeveer 95 euro extra. Na 30 jaar sparen loopt dat op tot 160 euro per maand, en na 40 jaar zelfs tot 240 euro.

Voor meer info, contacteer je verzekeringsmakelaar.

Bron: Je Makelaar, Je beste Verzekering

Deel deze blogpost:

Klanten in moeilijkheden door de energiecrisis kunnen rekenen op hun verzekeraar
Je verzekeringsmakelaar zet zijn digitale trajecten voort