BLOG OVERZICHT

In Vlaanderen en Nederland werden er op één maand tijd al 7 woningbranden opgetekend door elektrische toestellen die aan het opladen waren. Een opmerkelijk krantenartikel en een volledige reportage in het nieuws tot gevolg. De aanleiding: een oververhitte gsm-lader veroorzaakte begin februari een zware brand in Duffel.

Dit soort artikels doet je natuurlijk schrik krijgen om je toestellen te laten opladen, wat veel mensen onachtzaam als routine hebben aangenomen. In een zoektocht naar de belangrijkste oorzaken voor woningbranden zijn we eens in de cijfers gedoken.

In Nederland zijn er jaarlijks gemiddeld 103.657 woningbranden. In België zijn er ongeveer 20.000, waarvan 40% in Vlaanderen. De officiële informatiesite van België spreekt zelfs maar over 10.000 woningbranden. Waarschijnlijk hebben woningbranden in Nederland en België een andere definitie, want er is toch een groot verschil merkbaar…
Qua fataliteit is het dan weer veel slechter gesteld. In België zijn er bijna dubbel zoveel sterfgevallen naar aanleiding van een woningbrand dan in Nederland, hoewel er bijna dubbel zoveel Nederlanders zijn! Deze cijfers lijken dan weer wel te kloppen, want worden al vele jaren nauwgezet gepubliceerd en vergeleken.

7 woningbranden in Vlaanderen en Nederland op één maand. Laat ons veronderstellen dat dit aantal constant is per maand, dan vallen er jaarlijks 84 woningbranden te betreuren met die oorzaak.

Maken we de vergelijking met alle voorgaande cijfers, dan zien we dat 0,075% van de woningbranden veroorzaakt worden door opladers.

Belangrijkste oorzaken woningbrand

Het is onthutsend om te zien dat er rond oorzaken van woningbranden zo goed als geen betrouwbare statische gegevens beschikbaar zijn, zeker niet in Vlaanderen of bij uitbreiding België. Dit document van de Nederlandse brandweer lijkt alvast een goede basis, met resultaten die in lijn liggen met wat elders gepubliceerd wordt.

Top 3 oorzaken van een woningbrand:

  • 38% van de woningbranden ontstaat als gevolg van stoken (haardvuur). Daarbij komt een schoorsteenbrand het meeste voor.
  • 13% van de branden ontstaat in een elektrisch apparaat. Dit gebeurt het meest bij een wasdroger.
  • 13% ontstaat tijdens het koken (vlam-in-de-pan).

Roken is ook een boosdoener: in 2% van de gevallen ligt dit aan de oorzaak van een woningbrand.

0,075% voor opladers is bijna verwaarloosbaar voor zoveel aandacht. Iedere brand is er natuurlijk een te veel. Waakzaamheid en voorzichtigheid zijn steeds geboden, maar tot veel paniekreacties moet het nieuwsbericht van vorige week niet leiden. De belangrijkste boodschap na dit soort artikels moet zijn dat je voldoende rookmelders ophangt, op strategische plaatsen en die maandelijks moet controleren.

Trek de stekker uit en laad op onder een rookmelder

Laptops, tablets, elektrische fietsen en gsm's of smartphones haal je best uit het stopcontact als ze zijn opgeladen. Ook al hangt je gsm niet meer aan de oplader, hij blijft stroom vragen en wordt warm. Dat is het grote verschil met bijvoorbeeld een radio of televisie. Die zitten ook altijd in het stopcontact maar hebben geen batterij. Uittrekken is dus de boodschap.

Tips:

  1. Trek toestellen met batterijen uit het stopcontact als ze opgeladen zijn.
  2. Vermijd goedkopere merkloze kabels en opladers. Die hebben vaker hitteproblemen.
  3. Indien nodig, laad je telefoon naast je bed op een harde ondergrond of nachtkastje. Liefst onder een rookmelder.
  4. Voorzie voldoende rookmelders en plaats die strategisch, bijvoorbeeld in de buurt van je droogkast, want die kan ook te warm worden.
  5. Laad toestellen niet op in een vluchtweg. Zet bijvoorbeeld geen elektrische fiets in de inkomhal om op te laden.

2020 © Cvba Aquilae – Ottergemsesteenweg-Zuid 808 B (bus 109), 9000 Gent - BE0476.357.595 - RPP Antwerpen - FSMA 103062 A