BLOG OVERZICHT

Werk je nu thuis of ben je technisch werkloos? Dan heb je je auto de laatste tijd waarschijnlijk niet of nauwelijks gebruikt. Pas op: wiens auto te lang stilstaat, loopt een hoger risico op (ernstige) defecten. 

Wat kan je doen om je auto in optimale staat te houden en zo problemen te voorkomen?

Onderhoudstips

Parkeer je auto in de garage

Bescherm je auto tegen weer, stof, roest door vocht en schade aan de lak door plantensap of insecten. Als je geen garage hebt, kan je je voertuig altijd afdekken met een beschermhoes.

Trek je handrem niet op

Als je de handrem te lang opgetrokken laat, verslijten de remblokken en kan die geblokkeerd raken. Gebruik houten blokken om wielen te blokkeren als je garage of oprit hellend is.

Ontkoppel de batterij

Zelfs als je auto stilstaat, loopt de batterij leeg door allerlei apparaten (computers, klokken, radio's enz.). Dit wordt ook "lekstroom" genoemd en in het Engels klinkt het nog wat sappiger: "vampire drain". Als je auto ongeveer een maand stilstaat, is het aangeraden om de batterij los te koppelen. Op YouTube vind je heel wat tutorials als je hierbij wat hulp kan gebruiken.

Controleer je banden

Zelfs als je auto stilstaat, slijten je banden nog steeds. Ze moeten het gewicht van de auto dragen en kunnen in de loop van de tijd doorzakken als de spanning niet goed is. Blaas de banden daarom wat harder op dan normaal: voeg ongeveer 25% meer druk toe aan elke band. Als je weer gaat rijden, vergeet dan niet om de druk opnieuw aan te passen.

Verlucht je auto

Zo kan de lucht circuleren, ontstaan er geen geurtjes en voorkom je vocht en schimmelproblemen.

Bescherm je ruitenwissers

Na enkele weken stil staan zal het rubber van je ruitenwisserbladen aan de voorruit blijven kleven. Om te voorkomen dat de ruitenwissers scheuren als je ze weer aanzet, maak je ze best eerst manueel los. Eventueel kan je ze in plasticfolie wikkelen.

Heb je een elektrische wagen? Denk aan je batterij!

Als de batterij van je elektrische wagen te lang op een laag laadniveau blijft staan, kan dat de batterij beschadigen en het energiebereik van je auto beïnvloeden. Daarom is het raadzaam een laadniveau tussen 50 en 75% te handhaven. Laat je voertuig ook niet voortdurend op het net aangesloten, want dat leidt tot vroegtijdige veroudering van de batterij. Als je auto meer dan een maand stilstaat, overweeg dan om de batterij wat activiteit te geven om te ontladen en op te laden terwijl je tussen de 50 en 75% blijft.

En na de lockdown?

Wil je na de lockdown met een gerust hart weer de weg op, vergeet dan niet het volgende te controleren:

  • Is de batterij opnieuw aangesloten en opgeladen?
  • Is de bandenspanning OK?
  • Heb ik mijn motor een paar minuten stationair laten draaien?
  • Voel ik een ongewone weerstand in de pedalen?
2020 © Cvba Aquilae – Ottergemsesteenweg-Zuid 808 B (bus 109), 9000 Gent - BE0476.357.595 - RPP Antwerpen - FSMA 103062 A