BLOG OVERZICHT

Het statuut van freelancer zit in de lift. Volgens de verwachtingen zal tegen 2025 20%van de Europeanen als freelancer aan de slag zijn. De kosten om als freelancer te starten zijn immers niet hoog. Bovendien krijgen startende ondernemingen een duwtje in de rug van de overheid door allerlei maatregelen. Maar wie zijn nek uitsteekt, wordt ook met risico’s geconfronteerd.

Wat als één van je klanten je een professionele of intellectuele fout aanwrijft met financiële gevolgen? In dit geval is het best dat je een polis beroepsaansprakelijkheid afsluit.

Ook een verzekering rechtsbijstand voor éénmanszaken is geen overbodige luxe. Deze polis komt tussen wanneer je juridisch aangeklaagd wordt door een klant. Deze polis helpt je ook bij het opeisen van de schulden wanneer klanten hun facturen niet betalen. Een verzekering rechtsbijstand kan je ook verdedigen bij een fiscaal geschil.

En wat als je langdurig ziek of arbeidsongeschikt wordt? Hiervoor sluit je best een polis gewaarborgd inkomen af. Het is een verzekering die tussenkomt bij ziekte of ongeval, meestal met een wachttijd van30 dagen. Ingeval van arbeidsongeschiktheid krijgt je een maandelijkse rente van maximum 80% van je inkomen. Heb je een vennootschap, dan sluit je deze waarborg best af in combinatie met je IPT (individuele pensioentoezegging).

Voor de pensioenopbouw zijn er verschillende mogelijkheden om dat op een fiscaalvriendelijke manier te doen. Als particulier kan dit via het pensioensparen of het lange termijnsparen, als zelfstandige met vennootschap via het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) en IPT (individuele pensioentoezegging), als zelfstandige zonder vennootschap via het VAPZ en de POZ (pensioenovereenkomst voor zelfstandigen). De formules voor particulieren en zelfstandigen zijn cumuleerbaar.

In ieder geval raden we iedereen met freelance-ambities aan om samen met zijn of haar makelaar de verschillende risico’s te overlopen.
De ene freelancer is de andere niet

  • Ellen is pas afgestudeerd en ziet een vaste baan bij één werkgever niet als het hoogste goed. Autonomie en creativiteit zijn voor haar de belangrijkste waarden.
  • Willem werkt voortaan halftijds om in bijberoep als freelancer in de podiumkunsten zijn creatief ei teleggen.
  • Sophie wil het na een eerste werkervaring op eigen houtje proberen. Ze koestert zelfs de ambitie om haar eenmanszaak verder te laten groeien.
  • Bert is een ervaren professional die al meer dan 30 jaar aan de slag is. Bijeen recente reorganisatie werd hij omwille van zijn hoge loonkost aan de kant gezet. Als consultant wil hij zijn ervaring nu op een interessante manier verkoopbaar maken.
2020 © Cvba Aquilae – Ottergemsesteenweg-Zuid 808 B (bus 109), 9000 Gent - BE0476.357.595 - RPP Antwerpen - FSMA 103062 A