BLOG OVERZICHT

Is het wel mogelijk om een lijfrente voor het leven contractueel te garanderen? Dit is de eerste bedenking die iemand met een beetje financiële kennis zich zal maken. De markt is immers niet lineair. Hij is zelfs volatiel, grillig en onstabiel.

De eerste lijfrenteproducten die in België werden aangeboden, waren altijd met een afstand van kapitaal. Daarom konden deze bedrijven zich veroorloven om een aantrekkelijke annuïteitsrente aan te bieden. Deze tijd is voorbij: de belangrijkste tarieven zijn zo laag, zelfs negatief, dat het zo goed als onmogelijk is om door middel van een gegarandeerd tarief (tak 21) een correcte rente te hanteren, zoals in een recent verleden.

Daarom is dit product in vele opzichten uitzonderlijk. In de eerste plaats is het annuïteitstarief meer dan voldoende en wordt het bepaald door de leeftijd waarop je ermee begint. Eenmaal vastgelegd kan het bedrag niet meer verminderen. Dit annuïteitstarief is contractueel gegarandeerd voor de duur van het contract. Kers op de taart: je rente is vrij van belastingen.

Hoe werkt het?

Je geld wordt belegd in een fonds, dat volgens de markten zal leven. Het zal fluctueren, naar boven, naar beneden, maar over een lange termijn zal de reserve toenemen. Bij de uitbetaling van je eerste rente wordt het bedrag onttrokken aan de reserve om aan jou te worden uitbetaald.

Enkele voorbeelden:

  • op de leeftijd van 65 jaar is het annuïteitstarief 3,25%, wat een maandelijkse annuïteit van € 260 per geïnvesteerde tranche van € 100.000 oplevert.
  • op 70 jarige leeftijd: de gegarandeerde annuïteitsrente is 3,75%, wat neerkomt op een maandelijkse annuïteit van € 300 per € 100.000 geïnvesteerd.
  • op de leeftijd van 75 jaar: de gegarandeerde annuïteitsrente bedraagt 4,25%, wat neerkomt op een maandelijkse annuïteit van € 340 per € 100.000 geïnvesteerd.
  • op de leeftijd van 80 jaar: de gegarandeerde annuïteitsrente bedraagt 4,75%, wat neerkomt op een maandelijkse annuïteit van € 380 per € 100.000 geïnvesteerd.


Aarzel niet om zo snel mogelijk contact op te nemen met je Aquilae-makelaar voor meer informatie hierover.

2019 © Cvba Aquilae – Ottergemsesteenweg-Zuid 808 B (bus 109), 9000 Gent - BE0476.357.595 - RPP Antwerpen - FSMA 103062 A