BLOG OVERZICHT

Bij een correct gebruikte autostoel loopt een kind drie keer minder kans om zwaargewond te raken bij een ongeval of te sterven. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je kind goed vastgeklikt zit. Maar wanneer zit je kind nu eigenlijk correct in de auto?

Kies voor de juiste autostoel

Het is soms verwarrend: wanneer mag je kindje nu overstappen op de volgende categorie van autostoel? Welke autostoel je gebruikt, heeft niets te maken met de leeftijd van je kind, wél met zijn of haar lengte en gewicht.

Baby’s moeten tegen de rijrichting vervoerd worden omdat dat veiliger is. Deze stoel mag zowel vooraan als achteraan worden geplaatst. Opgelet: als je de stoel op de passagiersstoel vooraan plaatst, zorg er dan voor dat de airbag is uitgeschakeld.

Een verhogingskussen kan gebruikt worden bij grotere kinderen (15 tot 36 kg), maar een verhogingskussen mét rugsteun biedt een betere bescherming en is dus aan te raden: de rugsteun zorgt ervoor dat de gordel correct over de schouder loopt, en biedt een goede zijdelingse bescherming, vooral ter hoogte van het hoofd.

Schakel over op de gewone veiligheidsgordel als jouw oogappel meer dan 36 kg weegt. Vanaf 1,35 meter mag je haar gewoon met de gordel vastklikken, maar het gebruik van een verhogingskussen is aan te raden tot het kind 1,50 meter groot is.7 tips om je kind correct vast te klikken

  1. Zorg dat er niet te veel speling op de riempjes zit: er mag maximaal 1 centimeter ruimte zijn tussen de riempjes en je kind. Span de gordel overal goed aan.
  2. Zorg dat de riempjes mooi over de schouder passen, en dat ze niet achter de rug of onder de oksel doorlopen.
  3. Zorg dat de gordel op de juiste manier wordt vastgeklikt in de stoel.
  4. Zorg ervoor dat de gordel niet gedraaid zit.
  5. Laat je kind niet met een dikke jas in de autostoel zitten.
  6. Klik je kind altijd vast: ook op een kort traject kan er een ongeluk gebeuren.
  7. Als je kind zelf de gordel vastklikt, controleer dan nog eens of dat wel op de correcte manier gebeurde.
2020 © Cvba Aquilae – Ottergemsesteenweg-Zuid 808 B (bus 109), 9000 Gent - BE0476.357.595 - RPP Antwerpen - FSMA 103062 A