BLOG OVERZICHT

De teleurstelling ook ervaren toen je op je rekeningafschrift merkte hoeveel (of vooral hoe weinig) rente je spaarboekje bij je bank opgebracht heeft? Dat moet beter kunnen. We zetten even op een rijtje op welke manieren je jouw geld beter kan laten renderen. 

1. Spaarboekje

Een klassiek spaarboekje biedt meestal niet meer dan een totaalrendement van 0,11%. Op de eerste renteverhoging van de ECB is het wachten tot de zomer van 2019, wordt verwacht. Tot dan zullen de banken de spaarrentes niet verhogen. Bovendien verwacht de Nationale Bank een inflatie van 1,6%, terwijl het hoogste rendement op een spaarrekening vandaag slechts 1,2% is. De waarde van je gespaarde geld gaat dus achteruit. Idem met kasbons en termijnrekeningen.

2. Vastgoed

De baksteen in de maag. Een eigen huis blijft nog altijd een goede belegging. En de prijzen gaan nog steeds omhoog, omdat de vraag naar vastgoed blijft toenemen omwille van de lange rente.

Vastgoed kopen om te verhuren blijkt echter niet zoveel meer op te brengen als vroeger, maar wel meer dan via een spaarboekje of een staatsobligatie. De Tijd rekent voor de komende vijf jaar op een jaarlijkse nettorendement van 2,7% voor een huis en 2,5% voor een appartement.

Vastgoedaandelen is een derde optie. Hier moet je het vooral op lange termijn zien. Vastgoedaandelen die beleggen in winkelcentra, zorgcentra en rustoorden zijn daarbij aan te bevelen.

3. Pensioensparen

Pensioensparen geeft een belangrijk fiscaal voordeel. Vanaf 2018 zijn er twee formules. Ofwel stort je maximaal 960 euro, ofwel 1200 euro. Test-Aankoop berekende dat het op lange termijn echter het interessantste  blijft om maximaal 960 euro via pensioensparen te sparen. 

4. Bitcoin en cryptomunten

In 2017 tekende bitcoin een rendement op van ongeveer 1500%! Maar beleggingsadviseurs vragen zich af wanneer de zeepbel barst. Ze vergelijken het met gokken in een casino. 

5. Aandelen

De wereldeconomie groeit sterk en bedrijfswinsten zijn nog steeds in stijgende lijn. Daarom verwachten veel experts dat aandelen ook in 2018 goed zullen scoren, vooral aandelen uit de eurozone.

6. Spaarverzekering

De spaarverzekering (Tak21) is een levensverzekering die een basisrente garandeert en aangevuld wordt met winstdeelnames die afhangen van de beleggingsportefeuille van de verzekeraar. Dit behoort tot de meest risicoloze manieren om te sparen. Test-Aankoop berekende dat een spaarverzekering dit jaar 1,5% tot 2% zal opleveren. Om niet fiscaal gestraft te worden moet je wel minstens 8 jaar blijven zitten.

7. Beleggingsfondsen

Wil je het risico spreiden, dan kan je gebruik maken van beleggingsfondsen. Er zijn duizenden keuzes als je zelf fondsen wil aankopen. Voor beginnende beleggers is een beleggingsplan de ideale springplank om een kapitaal op te bouwen.

2018 © Cvba Aquilae – Ottergemsesteenweg-Zuid 808 B (bus 109), 9000 Gent - BE0476.357.595 - RPP Antwerpen - FSMA 103062 A