BLOG OVERZICHT

Waar je vroeger enkel een Autobahnvignet nodig had in Zwitserland en Oostenrijk, word je nu geconfronteerd met talloze milieuzones waar je een milieuvignet moet voorleggen. Bij ons introduceerden ook Antwerpen en Brussel een lage-emissiezone en verschillende Franse steden kondigden een al dan niet tijdelijke milieuzone aan.

In Duitsland is een groot aantal stadscentra enkel toegankelijk met een milieusticker (Umweltplakette). Duitse autosnelwegen maken geen deel uit van een milieuzone. Voor een doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland heb je dus geen Duitse milieusticker nodig. De prijs voor een Duitse milieusticker is 15 euro en je kan hem voor je vertrek kopen via de Duitse openbare diensten of bij VAB. Rijden zonder goed aangebrachte sticker kan een boete van 80 euro opleveren.

In Nederland stellen hoe langer hoe meer steden ook een milieuzone in. Momenteel geldt enkel in Utrecht en Rotterdam een milieuzone die dieselauto’s van voor januari 2001 uit de stadskern weert.

Frankrijk werkt momenteel met twee milieuzones: een permanente, bijvoorbeeld in de binnenstad van Parijs, en een tijdelijke zoals in Lyon. Voor een tijdelijke milieuzone heb je alleen een sticker nodig wanneer er sprake is van langdurige en extreme lucht- vervuiling. De Franse milieusticker is enkel online te koop, voor 4,21 euro inclusief ver- zending naar België. Het duurt 10 werkdagen vooraleer het Crit’Air vignet in jouw brievenbus belandt. Maak er dus op tijd werk van. Wanneer je rijdt op de ring van de steden waar een tijdelijke of permanente milieuzone geldt, dan heb je in principe geen sticker nodig.

Ook sommige Spaanse steden, zoals Madrid, hebben milieuzones. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift ‘Area de prioridad residencial’. Wie geen vergunning heeft, mag de zone niet inrijden. Er wordt gecontroleerd met behulp van camera’s. Ligt je hotel in zo’n zone, dan moet je op voorhand je nummerplaat doorgeven.

In Italië, waar de zones zijn ingesteld om luchtvervuiling tegen te gaan en om de monumenten te beschermen, is de situatie vrij ingewikkeld: per stad en gebied zijn de regels immers verschillend. Zo is de binnenstad van Milaan van maandag tot en met vrijdag (tussen 7u30 en 19u30) alleen toegankelijk voor voertuigen met een vignet, dat voor 5 euro kan worden aangeschaft bij kiosken en tabakszaken. Wie naar Italië gaat en in het bijzonder naar Toscane, moet waakzaam zijn, want daar geven de onderborden aan wat de regels zijn. In heel Italië zijn er boetes van rond de 100 euro.

2019 © Cvba Aquilae – Ottergemsesteenweg-Zuid 808 B (bus 109), 9000 Gent - BE0476.357.595 - RPP Antwerpen - FSMA 103062 A