BLOG OVERZICHT

Ga langs Belgische wegen en je komt appartementen in aanbouw tegen. Het lijkt wel alsof iedereen tussen de wolken wil wonen. Dit klopt ook: steden blijven bewoners aantrekken en dorpskernen worden verder versterkt. Eén op drie Belgen woont inmiddels in een hoogbouw, gaande van een klassieke flat tot een moderne penthouse.

Volgens de prognose van de Vlaamse Confederatie Bouw worden appartementen in Vlaanderen het meeste gebruikte woningtype vanaf 2022. De huidige bevolkingstrends hebben de flat-opmars ingezet. Naast een gestage aangroei van de bevolking neemt daarenboven ook het het aantal eenpersoonsgezinnen toe.

In de stad én compacter

Trendwatcher Herman Konings zette ze bij zijn belangrijkste woontrends voor 2020 helemaal bovenaan: wonen in de stad én compacter wonen. Eenmaal met pensioen willen babyboomers liever in een grote of middelgrote stad wonen waar ze cultuur kunnen beleven, het liefst dicht bij andere mensen. Maar in de stad wonen wordt ook steeds duurder: babyboomers kopen lofts en appartementen op de hipste locaties. Dat jaagt de prijzen de hoogte in. Het komt er dus op aan de beschikbare ruimte zo slim mogelijk te gebruiken.

In de jaren zeventig beleefde het appartement een eerste hoogtepunt als beleggingsobject wegens de hoge inflatie en de indexering van de huurprijs. Sinds 1996 wordt het appartement steeds meer aangekocht als eigen woning en goedkoper alternatief ten opzichte van de eengezinswoning.

Heel wat mensen verhuizen van een traditionele woning naar een appartement. Op vlak van hun verzekering heeft dat ook de nodige gevolgen.

Blokpolis voldoende?

Een blokpolis (soms ook syndicuspolis of verzekering mede-eigendom genoemd) is een brandverzekering voor een gebouw waarin meerdere woningen zitten van verschillende eigenaars. De syndicus sluit de verzekering af voor het gebouw als geheel en iedere mede-eigenaar is verzekerd voor zijn aandeel daarin. Bovendien verzekert zo’n blokpolis zowel alle private woongedeelten als de gemeenschappelijke delen van het gebouw.

Het is eenvoudiger en doorgaans ook voordeliger dan elk een aparte verzekering af te sluiten. Bovendien verloopt de schadeafwikkeling vlotter dan wanneer bijvoorbeeld vijf verschillende verzekeraars betrokken zouden zijn. Heb je een polis rechtsbijstand dan zal je bij een dergelijke complexe situatie beter geholpen worden.

Een blokpolis kan enkel rekening houden met een standaard afwerking die in elk appartement terug te vinden is. Als je voor een duurdere afwerking hebt gekozen, of je na enkele jaren de standaard inruilt voor meer luxe, is het raadzaam om na te kijken of de de blokpolis wel genoeg dekking biedt en je niet onderverzekerd bent voor die duurdere inrichting.

Opgelet: een blokpolis dekt jouw persoonlijke spullen en inboedel niet. Daarvoor moet je wel nog zelf even langs bij je verzekeraar. Dit geeft je meteen de gelegenheid om jouw inboedel ook bijkomend te verzekeren tegen diefstal.

Diefstalverzekering

Je verzekeraar zal enkel tussenkomen als er sporen van inbraak zijn. Alle deuren en vensters van je woning moeten dus gesloten zijn tijdens je afwezigheid. Zelfs als je op de negende verdieping van een appartementsgebouw woont, en zelfs als je maar 5 minuten weg bent.

Een tweede voorwaarde om vergoed te worden bij diefstal is dat je appartement regelmatig bewoond moet zijn. Dat is een voorwaarde bij alle diefstalverzekeringen. Hoeveel nachten je per jaar in je woonst moet verblijven, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. De meeste verzekeraars hanteren een minimum van 250 nachten per jaar.

Slaap je maar af en toe in je woning, dan kan je verzekeraar vragen om extra preventieve maatregelen te nemen, zoals de installatie van een alarmsysteem. Een andere optie is een premieverhoging. Want het risico op inbraak en schade aan je appartement neemt gevoelig toe als je voor een langere periode niet thuis bent.

Juridische bijstand bij geschillen

Zowel als huurder of als verhuurder kan je gebaat zijn bij juridische bijstand als er discussies ontstaan. Om lange procedures te vermijden wordt er vaak gestreefd naar een bemiddelingsprocedure, want een minnelijke schikking biedt vaak het beste resultaat.

Verhuurders kunnen zich niet enkel juridisch, maar ook financieel laten bijstaan bij een verhuurprobleem: denk aan huurachterstal, huurschade of huurgeschil. Zoals steeds: je onafhankelijk verzekeringsmakelaar weet raad.

2020 © Cvba Aquilae – Ottergemsesteenweg-Zuid 808 B (bus 109), 9000 Gent - BE0476.357.595 - RPP Antwerpen - FSMA 103062 A