De elektrische fiets is niet meer uit het straatbeeld te denken. Zo is de aankoop van elektrische fietsen de afgelopen jaren vertienvoudigd! Er wordt soms geopperd dat zij wel eens het fileprobleem kunnen oplossen. De keerzijde is echter dat het aantal ongevallen met elektrische fietsen verdubbeld is. Opletten geblazen dus! Echter toch een ongeluk? Dan ben je beter goed verzekerd!

Hieronder een overzicht van wat je moet weten vóór je een elektrische fiets aankoopt.

Verschillende types

Er bestaan momenteel drie verschillende types van elektrische fietsen. Bij een verkeersongeval met schade aan derden is het belangrijk te weten welke verzekering nodig is bij welk type.

*Belangrijk om te weten is dat de garagefunctie, waardoor de fiets vanzelf 3 à 4 km/uur kan rijden zonder te trappen, er niet voor zorgt dat er een herkwalificatie gebeurt naar ‘hoofddoel trapondersteuning én autonoom’.

Wat bij diefstal, eigenschade of pech?

Verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden een verzekering aan tegen diefstal, eigen schade of pech onderweg. Deze is te vergelijken met een omnium voor uw auto: er is een vrijstelling, men houdt rekening met de slijtage van de fiets en de verzekeringspremie wordt bepaald op basis van de waarde van de fiets. Je verzekeringsmakelaar helpt u graag bij het zoeken van de juiste verzekeringsformule!

Rijd veilig

Goed verzekerd zijn is één zaak, maar voorkomen is nog steeds beter dan genezen! Verschillende organisaties organiseren daarom cursussen ‘Veilig rijden op een elektrische fiets’. Deze volgen zijn zeker het overwegen waard. De elektrische fiets is namelijk zwaarder en haalt hogere snelheden dan een gewone fiets.

Houd zeker onderstaande tips in het achterhoofd!

  • Stel veel vragen aan de verkoper over de verschillende types en test de fietsen in een rustige straat of niet in het verkeer.
  • Draag altijd een fietshelm! Deze is niet altijd verplicht (wel bij speed pedelec), maar deze halveert het risico op een hoofdletsel bij een val.
  • Vertrek zonder of met lage ondersteuning en steeds in een lage versnelling.
  • Draag een fluohesje en vergroot uw zichtbaarheid. Voor andere weggebruikers is het vaak moeilijk je snelheid juist in te schatten. Daarnaast maak je ook geen geluid, zoals een bromfiets of scooter.
  • Rijd defensief.
  • Volg de verkeersregels. Dezelfde regels als voor de gewone fiets zijn van toepassing. Als bestuurder van een speed pedelec gelden de regels van een bromfiets klasse B. Ook zijn er specifieke verkeersborden voor speed pedelecs, deze zijn herkenbaar door de illustratie van een bromfiets met de letter ‘P’ op.

Bron: Je Makelaar, Je beste Verzekering

Deel deze blogpost:

Trends en overstromingen juli ‘21
Ben ik goed verzekerd op reis?