Velen vertrekken deze zomer met de auto op reis naar het buitenland. Maar wat als je betrokken geraakt bij een verkeersongeval?

Gelukkig hebben we het Europese aanrijdingsformulier. Dat formulier, in elke lidstaat van de Europese Unie geldig, is identiek opgesteld, zodat taalproblemen tot een minimum beperkt kunnen worden.

  • Vul het Europese aanrijdingsformulier altijd nauwkeurig in bij elk ongeval en vul misschien alle standaardgegevens op je formulier (naam, nummerplaat, polisnummer, rijbewijs,…  al op voorhand in. Dan moet je niet beginnen zoeken naar je documenten op het moment zelf. Stel dat je het aanrijdingsformulier ter plaatse in een vreemde taal invult, leg dan eventueel je formulier ernaast om de juiste vertaling van de vragen te zien. Verklaar nooit dat je in fout bent.
  • Kijk na of de tegenpartij ook zijn gegevens op het aanrijdingsformulier brengt en of hij het aanrijdingformulier ondertekent.

  • Neem foto’s. Noteer de namen en de gegevens van de getuigen (op het aanrijdingsformulier is hiervoor plaats. Mochten de gegevens van de tegenpartij op het aanrijdingsformulier niet duidelijk of leesbaar zijn, schrijf ze opnieuw op een ander document.

  • Roep de politie er bij wanneer de tegenpartij het aanrijdingsformulier niet wil invullen.  Maak in dit geval jouwversie van het ongeval met schets, eventuele getuigen, andere info  op een ander document. Jouw verzekeraar zal dit later kunnen gebruiken.

  • Stel dat er lichamelijke slachtoffers zijn in je voertuig of bij de tegenpartij, haal er dan altijd de politie bij.

Als je dit allemaal doet, hoef je je geen zorgen te maken. Maak de nodige formulieren en de gegevens over aan je verzekeringsmakelaar. Samen met de verzekeringsmaatschappij start hij de procedure. Bij een ongeval in het buitenland kan het wel eens gebeuren dat de schadevergoeding ietsje langer zal duren. Vandaar het belang van een omnium- en bestuurdersverzekering. Deze verzekeringen vergoeden onmiddellijk, ongeacht of je in fout of in recht bent, ongeacht het ongeval in België of in het buitenland plaats vond.

Nog een laatste raad. Zorg dat je een goede autopechverzekering hebt. Deze verzekering zorgt ervoor dat je voertuig opnieuw rijklaar gemaakt wordt, zodat je verder kunt rijden. Is dit niet het geval, dan krijg je in bepaalde gevallen een vervangwagen of wordt je gezin gerepatrieerd.

Contacteer je verzekeringsmakelaar voor meer info.

Bron: Nextmove, Je Makelaar, Je beste Verzekering

Deel deze blogpost:

Volstaat de verzekering van de jeugdbeweging als je kind op bivak of kamp vertrekt?
Belgen vinden aanvullende ziekteverzekeringen meer dan ooit belangrijk